Структура за темами
Кваліметрія
Рівень вищої освіти: перший (бакалаврський)
Галузь знань: 01 освіта/педагогіка
Спеціальність: 015.32 Професійна освіта (електроніка, метрологія та тадіотелекомунікації)
Освітньо-професійна програма: Професійна освіта. Метрологія, стандартизація та сертифікація
Сторінка курсу в Moodle: https://dl.khadi.kharkov.ua/course/view.php?id=1129
Рік навчання, семестр: 4, 8 (весняний)
Обсяг освітнього компоненту 5 кредитів (150 годин)
Форма підсумкового контролю Екзамен
Консультації: за графіком
Назва кафедри: кафедра технології машинобудування та ремонту машин
Мова викладання: державна
Керівник курсу: Коробко Андрій Іванович, канд. техн. наук, доцент
Контактний телефон: (057)707-37-33
E-mail: korobkoani@gmail.comМетодичне забезпечення
Тема 1. Вступ. Мета, предмет та об’єкт дисципліни
1. Вступ до кваліметрії.
2. Коротка історична довідка розвитку кваліметрії.
3. Об'єкт, предмет і структура кваліметрії.
4. Методологічні принципи кваліметрії
5. Зв'язок кваліметрії з іншими науками.Результатом вивчення теми є розуміння "Що таке кваліметрія?",
її місце серед інших наук, її роль у суспільному житті людей
та набуття первинних умінь з виявлення показників якості продукції.
Практичне заняття 1
Формування показників якості промислової продукції
Мета: набуття навичок виявлення показників якості промислової продукції та їх класифікації за кількістю властивостей, що вони характеризують.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 2. Кваліметричні шкали
1. Поняття шкали, шкалювання, міра якості, показник якості.
2. Шкала найменувань.
3. Шкала порядку.
4. Шкала інтервалів.
5. Шкала відносин.
6. Шкала абсолютних величин.
7. Шкала на основі переважних чисел
8. Типи характеристик якості, що вимірюються кваліметричними шкалами.
9. Градація шкал вимірювання.Результатом вивчення теми є знання інструментів (шкал) оцінювання якості та уміння будувати багаторівневу структуру показників якості
Практичне заняття 2
Побудова багаторівневої структури показників якості
Мета: набуття знань щодо класифікації показників якості та навичок побудови багаторівневої структури показників якості.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію, звіт про практичне заняття № 1.Проміжний контроль 1
Тема 3. Методи вимірювання властивостей
1. Види і методи вимірювань
2. Забезпечення єдності вимірювань
3. Забезпечення достовірності адекватності і точності вимірювань і оцінок
4. Якість вимірюваньПактичне заняття 3
Визначення відносних (диференціальних) показників якості продукції в безрозмірній формі
Мета: набуття знань визначення одиничних показників якості продукції в безрозмірній формі.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 4. Показники якості
1 Класифікація продукції.
2 Номенклатура показників якості продукції.
3 Показники призначення.
4 Показники надійності і довговічності.
5 Трудомісткість виробництва.
6 Класифікація ергономічних показників якості.
7 Показники стандартизації та уніфікації.
8 Патентно-правові показники.Результатом вивчення теми є знання класифікації і структури показників якості та уміння визначати показників якості в безрозмірній формі
Практичне заняття 4
Побудова багаторівневої структури показників якості
Мета: набуття знань щодо класифікації показників якості та навичок побудови багаторівневої структури показників якості.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію, звіт про практичне заняття № 1.Тема 5. Суспільно значущі показники якості технічних виробів
1. Показники безпеки
2. Показники екологічності
3. Показники ергономічності
4. Показники естетичностіПрактичне заняття 5
Оцінювання значущості одиничних показників якості методом різниці медіан
Проміжний контроль 2
Тема 6. Основи процедури оцінювання якості технічних виробів
1. Методика порівняльного аналізу і загальної оцінки технічного рівня виробів
2. Синтезована оцінка якості промислової продукції
3. Оцінка рівня якості виробу, що розробляється
4. Оцінка рівня якості виготовлення технічних виробів
5. Оцінка рівня якості виробу в експлуатації
6. Оцінка утілізуємості промислової продукції
7. Задачі управління якістю на стадіях життєвого циклу промислового виробуПрактичне заняття 6
Вибір основних показників, що характеризують надійність виробів
Тема 7. Основи технології кваліметрії
Виявлення показників, що оцінюються.
2 Правила побудови дерева властивостей.
3. Вибір показника для кожної властивості, що знаходиться на останньому ярусі.
4. Визначення коефіцієнтів вагомості.
5. Визначення еталонних і бракувальних значень показників.Результатом вивчення теми є знання основ побудови дерева властивостей та уміння визначати коефіцієнти значущості показників якості експертним методом
Практичне заняття 7
Визначення коефіцієнтів вагомості показників якості
Мета: набуття навичок визначення (встановлення) коефіцієнтів вагомості показників якості.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 8. Комплексне оцінювання якості
1. Передумови до проведення кваліметричених оцінок.
2 Усереднювання показників.
3. Порядок проведення кваліметричної оцінки.Результатом вивчення теми є знання технологій кваліметричної оцінки якості, уміння обробляти кваліметричну інформацію та уміння витначати крефіцієнти значущості показників якості методом порівняння
Практичне заняття 8
Уточнення вагових коефіцієнтів методом послідовного уточнення
Тема 9. Оцінювання рівня якості промислової продукції
1. Загальні принципи оцінки технічного рівня виробів.
2. Методи оцінки технічного рівня промислової продукції.Результатом вивчення теми є знання технологій оцінювання технічного рівня продукції та
уміння витзначати крефіцієнти значущості за номінальними і гранично-допустимими значеннями
Практичне заняття 9
Визначення коефіцієнтів значущості одиничних показників якості продукції експертним методом
Мета: набуття навичок експертного оцінювання якості продукції.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 10. Експертне оцінювання
1. Експертні оцінки в кваліметрії
2. Недоліки і можливі помилки експертного оцінювання
3. Обробка даних експертизи
4. Вибір еталона при експертному оцінюванніПрактичне заняття 10
Визначення коефіцієнтів значущості одиничних показників якості продукції за номінальними і гранично допустимими значеннями
Мета: набуття навичок визначення коефіцієнтів значущості показників якості продукції методом номінальних і гранично допустимих значень.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Проміжний контроль 3
Тема 11. Інтелектуалізація робіт з кваліметрії
1. Поняття інтелектуальної системи.
2. Класифікація інтелектуальних систем.
3. Автоматизовані системи експертного оцінювання.Результатом вивчення теми є знання основ інтелектуалізації кваліметричних оцінок та уміння визначати статистичні характеристики кваліметричних оцінок
Практичне заняття 11
Побудова гістограми вибіркового емпіричного розподілу і визначення його статистичних характеристик
Мета: набуття навичок аналітичного обробляння результатів кваліметричного оцінювання якості.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 12. Імітаційне моделювання в задачах кваліметрії
1. Загальні уявлення про імітаційне моделювання
2. Шляхи зниження дисперсії кваліметричної оцінкиПрактичне заняття 12
Встановлення норм (нормування) одиничних показників якості
Мета: набуття навичок встановлення нормативних числових значень одиничних показників якості.
Методичні засоби для проведення заняття: Технічні умови на продукцію.Тема 13. Прийняття рішень при оцінюванні
1. Фактори, що впливають на прийняте рішення.
2. Методи прийняття рішень при обліку невизначеності інформації і нечіткості умов
3. Визначення функції корисностіПрактичне заняття 13
Вибіркове дослідження якості
Тема 14. Кваліметрія послуг
1 Особливості оцінювання якості послуг.
2 Оцінювання показників роботи певного підприємства.Результатом вивчення теми є набуття знань з прикладного застосування методів кваліметрії та уміння нормувати значення показників якості
Практичне заняття 14
Визначення показників точності та стабільності технологічної операції
Тема 15. Прикладні аспекти кваліметрії
1. Якість проектів
2. Якість праці
3. Якість технологіїПрактичне заняття 15
Оцінювання якості випробувань
Практичне заняття 16
Прийняття рішень за результатами випробувань
Проміжний контроль 4
Самостійна робота
Екзамен